Hopp til innholdet
Hjem » Blogg » Oregano, vareopptelling og sjekk av status

Oregano, vareopptelling og sjekk av status

Furua om vinteren

Aldri nok oregano!

Nytt år. Midt på vinteren. Hva er det vi vet nå, som er så altfor lett å glemme når sommeren endelig er her? Om sommeren kan jeg jo hente uendelige mengder oregano fra hagen, og det er overflod av det meste. Det er virkelig slik at sommeren skjuler en del viktige saker. Jeg husker kanskje ikke at det er en kald trekk på loftet, eller at det ikke er nok gulrøtter nok frem til våren. Og er det noen av vedovnene som må repareres, er det viktig å få dette gjort når de ikke er i bruk. Om man bare klarer å huske på det. Jeg kan i hvert fall ikke demontere ovnene nå! Det er på tide å ta en vareopptelling og sjekk av status.

Sjekke status

Tre ganger i året liker jeg å gjøre en slik liten vareopptelling, en slags sjekk av status. Dagen etter nyttårsaften er en av disse gangene. Da setter jeg meg ned og noterer det som virker helt selvfølgelig for meg her og nå, men som fort glemmes med en gang de første biene summer ut av kubene, de første spirene titter frem og de første kyllingene kommer ut av sine egg. Når våren først virkelig kommer, da skjer det med en voldsom kraft som er like forførende hver gang. Og glemt var alle kalde kroker og alt annet som jeg i løpet av vinteren tenkte at «jeg skal i hvert fall få ordnet dette til sommeren».

Tre ganger årlig

Årets første opptelling er nå, 1. januar. For sikkerhets skyld har jeg også lagt inn en slik sjekk av status og vareopptelling en av de første dagene i mai. Da er det sent, men enda ikke altfor sent å legge til eller trekke fra noe i produksjonen, det være seg i hagen eller blant dyrene. Kanskje må jeg kjøpe inn noen småplanter eller et par hønekyllinger?

Årets siste offisielle sjekk er i begynnelsen av september. Har vi fått det vi ville i hus? Ta en vareopptelling. Er alle lagrene fulle nok? Det er fremdeles tid igjen til at man kan høste og sanke mer. Og det ikke vanskelig å kjøre inn mer ved, eller å få tak i høy og spon. Men i skrivende stund er det altså midtvinterssjekken som gjelder. Jeg bør jo kjenne etter hvor skoen trykker, imens den fremdeles trykker, for å si det slik.

Vareopptelling av Matlager

Det første jeg legger merke til, hvert år, er at det aldri er nok oregano. Uansett hvor mange krukker tørket oregano vi begynner vinteren med! Det begynner å bli skralt med både krydder, te, løk og gulrøtter. Jeg skriver det opp på min liste:

  • Dyrk hele bed med oregano, tørk alt sammen!
  • Mer av alt tørket krydder og te, forresten.
  • Flere løk, ca. 300 stykker totalt, og tre hele bed med gulrøtter.
  • Bestill setteløk og gulrotfrø (og noen påskeliljer til hagen).

Vedlikehold

Det har også gått med mye ved allerede i vinter. Det er ikke så kaldt ute, men ovnene kunne trenge en renovering. Og så er yttergangen alltid kald på grunn av trekk. Og rommene med store vinduer mot øst, holder ikke varmen over natten. Dette går også på listen:

  • Beregne mer ved, min 10.000 liter.
  • Vedovnene må fuges og svertes. Bytt ildfaste steiner om nødvendig.
  • Isoler vinduet over ytterdøren.
  • Kjøp tykke gardiner til østvendte rom.

Gårdsdriften

Det har gått mer høy og spon enn tidligere, etter at vi fikk vår vesle kvige, Ingeborg. Og jeg har lagt merke til at anda, Ronja, har begynt å legge egg allerede. Det er for sent å lage vafler av dem, for hun har laget seg et reir og satt seg godt til rette.

  • Vurdere utvidelse av sponbingen.
  • Avtale innkjøp av mer spon tett opptil jul neste år.
  • Legge til to tonn høy ved innkjøp neste år.
  • Huske å lete etter andeegg hele året.

Slik holder jeg på til jeg har alt skrevet opp på listen min. Og hvert eneste år håper jeg at jeg ikke skal gå tom for oregano, neste år, i hvert fall. Ellers er det herlig å vite at jeg allerede nå kan legge en plan for neste sesong. Jeg vet at den vesle gården blir bedre og bedre rustet for fremtidige vintre, og at vi blir mer og mer selvforsynte med sunn og god mat fra egen gård, kortreist og helt uten kjemikalier.

PS. Husets tomatsuppe er ikke den samme med oregano fra butikken. Jeg tror jeg skal så litt oregano innendørs, så snart dagene er lyse nok til at den vil trives i vinduskarmen.


Takk for din interesse, kanskje du vil lese noe annet?

Hva med en av våre siste innlegg? Du kan også bla igjennom alle innleggene.

Fôring med flaske

Flaskefôring av tåtelam

Noe av det jeg liker best om våren er flaskefôring av tåtelam. Det er en vidunderlig mulighet til å …

Gabrielle med rød grime

Kalvetrening

Det er noe helt eget, når en liten kalv kommer til verden. Helt nyfødt og klar til å lære. Det er nå…

Hvert egg er en skatt

Hvert egg er en skatt

Nå skal du få se noe kult. Jeg vil gjerne vise deg noen av de flotte eggene som legges her på Småbru…

Roald raker løv.

April – Forberede hagen utendørs

April er en nydelig tid å være i hagen her på Småbruket Gård. Våren har enda ikke funnet sitt fulle …

Stikkord:
nb_NO