Småbruket gård
Småbruket Gård er drevet av Roald J. Goldsworthy
Nå skal jeg ikke innbille noen at Småbruket Gård er et fiks ferdig og perfekt lite paradis på jord, men du verden så lykkelig jeg er her! Gården er et prosjekt under utvikling, og et prosjekt jeg virkelig koser meg med.
Småbruket Gård er en bitte, bitte liten gård, men produksjonen er allsidig. Mange bier sørger for pollinering og gir oss honning. Hønene legger de vakreste egg, nok til at vi også kan ha en liten inntekt av dem. Vi har vår egen ku, Ingeborg, som gir melk til både kalven sin, og oss mennesker. Av melken lager vi deilig ost og andre meieriprodukter.
Om forsommeren vrimler det av kyllinger, andunger og små lam på tunet. Hver vår kommer en liten gjeng tåtelam til gårds. Her skal de bo og stelles med, til de er store nok til å klare seg selv på beite. Lammene blir hos oss til rundt midtsommer, da er det tid for å få høy og ved i hus, og vi blir snart travle med innhøstingen.
Det er viktig for meg å holde tradisjoner i live, så mye blir gjort på gamlemåten. Jeg er veldig interessert i håndverk og håndverkstradisjoner. Det er kjekt å kunne bygge noe med hendene. Her er ingen traktor. Det er hestene, Mattis og Rufus, som trår til. Mye av klærne vi bruker blir laget på gården. Alt fra de vakreste bunader, til arbeidsvotter og raggsokker.
Hagen er vårt aller største prosjekt. Vi jobber med å bygge en hage der alle på gården kan leve og trives. Og siden klimaet er litt røft til tider, legger vi mye planlegging i hvordan vi best kan utnytte ulike mikroklima til å få plantene til å trives. Vi vil så veldig gjerne dyrke mesteparten av maten vår selv.
Store deler av maten jeg spiser kommer allerede fra gården. Sunn mat, dyrket på en naturlig måte, smaker bedre enn noen annen mat. Og jeg føler virkelig at maten gir en ekstra styrke, glede og energi, når jeg tar del i, og ansvar for, maten min helt frem til jeg kan nyte måltidet. Det er noe helt spesielt over å stå ved grytene når ingrediensene er egenproduserte.
Etter å ha bodd på småbruket i flere år, etablerte jeg i 2019 virksomheten Småbruket Gård. Jeg driver gården sammen med min kone og med god hjelp fra vår verdsatte medarbeider, svoger og lillebror, Harald Ole Hansen. I tillegg er vi så heldige å ha Torbjørn, vår fantastiske avløser. Sammen løser vi de fleste utfordringer.
Jeg håper at du har lyst til å følge med på det som skjer her på gården. Meld deg på vårt nyhetsbrev, så går du ikke glipp av alt det spennende vi får lov til å oppleve her på Småbruket Gård.
VÅRE FORDELER
Tingene som gjør oss unike
ARBEIDSHESTER
Vi har ingen traktor på gården, her er det hestene som hjelper til. Mattis og Rufus er alltid klare for arbeid og liker godt å være med på det vi gjør. De vil av og til dukke opp i bloggen.
HAGE
Hagen er vår egen lille verden. Den skal romme plass til alle som bor her, både mennesker og dyr. I tillegg er det her vi dyrker mesteparten av maten vår. Våre ettårige grønnsaker dyrkes i vekstskifte, i vår egen kompost fra gården. Hagen er et av våre største prosjekter. Vi har laget en plan ved hjelp av hagetegner Anneli og vil jobbe oss mot drømmehagen steg for steg. Vi vil fortelle mer om dette store prosjektet i bloggen.
BIER
Etter at vi begynte med bier, har hagen bokstavelig talt blomstret. Det var en velkommen overraskelse for oss å se forskjellen på alle plantene våre. Alt ble frodigere og så sterkere ut. Og så kom det mange flere insekter til hagen! Med biene fulgte blant annet flotte store øyenstikkere, flere ulike humler og de nydeligste sommerfugler. Og med dem kom småfuglene. Og så får vi den mest fantastiske honningen du kan tenke deg. Vi vil fortelle mer i bloggen.
TRADISJONER
Her på gården er tradisjonene levende. Følg med på bloggen og lær om håndverk, matlaging og håndarbeid. Vi snekrer, syr, smir, vever, strikker og hekler. Vi er også opptatt av de gamle arbeidsmetodene for blant annet hesjing, tresking, baking og lagring av av grøden fra hagen.
MANGFOLD
Vi verdsetter mangfold. Det er utrolig viktig å ta vare på det biologiske mangfoldet for at naturen skal holde seg sunn. Vi glemmer aldri mikrolivet i molden eller mikrobene i fordøyelsessystemet. De er like viktige for oss som hester, høns og bier. Uten dem ville vi aldri kunne drive en gård på naturens premisser. Derfor driver vi gården regenerativt og giftfri.