Skip to content
Home » Blog » Velkommen til kjøkkenhageskolen

Velkommen til kjøkkenhageskolen

Kjøkkenhagen i blomst. Foto: Harald Ole Hansen

Jeg har fått mange henvendelser fra folk som spør meg om hvordan de skal komme i gang med en kjøkkenhage. Det er ikke bare det å få frøene i jorden de lurer på, men hele veien fra frø til bord. Fra valg av sorter, til bruk av egne grønnsaker i matlagingen. De aller fleste henvendelsene kommer i april og mai, når det virkelig begynner å spire rundt oss. Det er da man ofte tenker at det hadde vært hyggelig også i ens egen hage. Dessverre er det litt sent å begynne planleggingen i april. Så derfor vil jeg herved ønske velkommen til kjøkkenhageskolen, en liten innføring i kjøkkenhagebruk, måned for måned. Følg med fra planlegging i januar, til servering av egenprodusert mat i desember.

Året som kommer

Her på Småbruket Gård begynner alltid arbeidet med kjøkkenhagen allerede i de kalde vintermånedene. Senest i januar bestemmer jeg meg for hva jeg skal dyrke og i hvilke mengder. I løpet av februar må alt det praktiske være avklart, før det braker løs i mars. Da sår jeg forkulturer innendørs. Dette er planter som trenger litt ekstra tid og varme kan få en liten tjuvstart på vekstsesongen. I april må disse plantene pottes om og de plantene som tåler mest kulde kan såes i preparerte bed utendørs.

I mai og juni er det full fart med spiring og vekst. Når risikoen for frost er over, planter jeg ut de små som har fått en myk start innendørs. Utover sommeren og høsten vil jeg komme med forslag til hvordan du kan høste, tilberede og lagre den maten du dyrker. Så lenge plantene fremdeles står i jorden, vil oppskriftene fokusere på det du kan plukke og putte rett i gryten. Ut over vinteren vil jeg dele mine favorittoppskrifter av det du har høstet og lagret. Gode råd for lagring av egendyrket mat skal jeg selvfølgelig også ta med.

Kjøkkenhageskolen – kalender

Velkommen til kjøkkenhageskolen.

  1. Januar – Planlegge kjøkkenhagen
  2. Februar – Forberedelser
  3. Mars – Så forkulturer innendørs
  4. April – Forberede hagen utendørs
  5. Mai – Så på friland
  6. Juni – Plante ut i hagen
  7. Juli – Vanning, luking og første smaksprøve
  8. August – Høste i hagen
  9. September – Lagring og konservering
  10. Oktober – Gjør hagen vinterklar
  11. November – Vedlikehold og en sesong ryddes bort
  12. Desember – Mat fra eget forråd

Thanks for your interest, maybe you would like to read something else?

What about one of our last posts? You can also scroll through all our posts.

Fôring med flaske

Bottle feeding baby lambs

Noe av det jeg liker best om våren er flaskefôring av tåtelam. Det er en vidunderlig mulighet til å …

Gabrielle med rød grime

Kalvetrening

Det er noe helt eget, når en liten kalv kommer til verden. Helt nyfødt og klar til å lære. Det er nå…

Hvert egg er en skatt

Hvert egg er en skatt

Nå skal du få se noe kult. Jeg vil gjerne vise deg noen av de flotte eggene som legges her på Småbru…

Roald raker løv.

April – Forberede hagen utendørs

April er en nydelig tid å være i hagen her på Småbruket Gård. Våren har enda ikke funnet sitt fulle …

en_US