April er en nydelig tid å være i hagen her på Småbruket Gård. Våren har enda ikke funnet sitt fulle moment og alt vi gjør i hagen vil holde seg slik, i hvert fall for en stund. Når sola skinner og været er varmt, er det ikke helt enkelt å holde seg fra å begynne med luking og klargjøring av bed. Men akkurat nå er det viktig å la jorden få lov til å ligge i fred. Det finnes mange andre ting du kan gjøre for å forberede hagen utendørs.
VIKTIGE PUNKTER FOR KJØKKENHAGESKOLEN I april:
- La jorden få være i fred
- Hjelp til med snøsmelting
- Rydd og stell for sesongen som kommer
- Få en oversikt over hva du må gjøre
- Noen planter trenger litt ekstra omsorg
La jorden få være i fred
Jorden er ganske sårbar etter en lang vinter. Selv om det er veldig fristende å begynne og bearbeide jorden, bør du la den få lov til å være i fred enda noen uker. På mange frøpakker vil du lese at frøene kan såes direkte på voksestedet når jorden varmer seg opp. Det er ikke det samme som at jorden kjennes varm etter et par dager med sol.
Vanligvis vil jorden varme seg opp en gang mellom slutten av april og midten av mai. For deg som følger en biodynamisk kalender, vil datoen for at jorden varmer seg være oppgitt. For sikkerhets skyld vil jeg anbefale at du venter til litt uti mai, før du begynner å grave. Har du store graveprosjekter, anbefaler jeg at du venter til etter 17. mai.
Hvis du har kjøpt jord for å ha i potter, eller for å legge oppå opphøyde bed, vil denne jorden være varm nok til at du kan så kuldeherdige frø. Det samme gjelder for kompost som har blitt lagt i bedene om høsten. Det er mer liv i kompost og denne varmer seg opp tidligere. Jord i opphøyde bed vil være varmere enn jorden på bakken, derfor vil du allerede i april kunne begynne med litt forsiktig luking og kanskje så noen av de mest herdige frøene.
Hjelp til med snøsmelting
All snøen som blir liggende vil reflektere vårsolen og fungere som isolasjon for bakken under. Da tar det lengre tid for at jorden varmer seg opp. For å hjelpe til med snøsmeltingen kan du strø ren aske eller kompost på snøen. Den mørke fargen vil absorbere sollyset og snøen smelter mye fortere. Jo fortere snøen er borte, jo fortere kan du komme i gang med å forberede hagen utendørs.
Brøytekantene langs veien, eller snøhauger der det har gått takras, kan være strie å få bort. Særlig på nordsiden av huset. For å påskynde snøsmeltingen på slike steder, pleier jeg å dele opp snøen eller isen, så godt det lar seg gjøre. Jeg prøver først med spade og spett. Noen ganger er jeg heldig og får delt opp hele haugen, andre ganger må jeg jobbe meg inn fra kanten. Det viktigste er at den vårvarme luften får slippe til, og jo mer overflate, jo bedre.
Rydd og stell for sesongen som kommer
Når vinteren endelig er over, og før det begynner å spire og gro, kan hagen eller verandaen være et sørgelig syn. Og selv om påsken kommer med nydelig vær, sol og løfter om varmere dager, er det altså mye man må vente med. Ikke grave, ikke plante ut, ikke luke og ikke beskjære mer enn du må. Når det er slik tidlig på våren går vi gjerne i sirkler rundt oss selv og kribler etter noe å ta fatt i.
Fortvil ikke, det finnes råd! Det er faktisk mye du kan gjøre for å forberede hagen utendørs som ikke utsetter hagen for påkjenninger altfor tidlig. Har vi mye løv om høsten, raker vi dette forsiktig rundt røttene til trær og busker for å gi dem ekstra isolasjon i vintermånedene. Nå om våren gjør vi motsatt. Vi raker og samler opp løvet som har ligget rundt de etablerte trærne. Dette skal bli løvkompost og legges i en egen kompostbinge kun til dette formålet.
Snøen og vinden har ofte brukket av mange små grener på både busker og trær. Jeg pleier alltid å plukke med meg disse små kvistene, når jeg rusler rundt i hagen. Når man først begynner å legge merke til dem, så er de virkelig overalt! Ikke alle kvistene har falt ned, noen henger fremdeles på grenen, så vidt. Dette er sår som utsetter planten din for sopp og sykdom. Det er lurt å ha en beskjæringssaks tilgjengelig, så kan du lage rene kutt som minimerer slike skader.
Rent og pent, og en god start
Bed og potter som har stått ute gjennom vinteren har kanskje fått litt medfart? Reparer det du kan reparere og ta bort det som er helt ødelagt. Det som står igjen kan ha godt av en vask. Har du dine spirer i vinduskarmen, vil en vindusvask gi plantene maksimal tilgang på sollys. Og har du et drivhus, stort eller lite, kan dette også få litt kjærlig omsorg etter en lang og guffen vinter. Det samme gjelder verandagulvet og permanente hagemøbler.
Her på Småbruket Gård har vi alltid veldig lyst til å ha hagen ryddet og stelt til 17. mai. Da er det fint på nasjonaldagen, og vi har blanke ark når jorden endelig varmes opp og sesongen begynner for fullt. Etter 17. mai begynner vi å merke vårens veldige kraft, og det er godt å ha gjort unna det man kan i forkant.
Få en oversikt over hva du må gjøre
I april er det også lurt å gå over planene for hagen en gang til. Når du sitter inne foran peisen i januar og planlegger årets sesong, er det fort gjort å glemme alle de små praktiske tingene som må til for å forberede hagen utendørs, og sørge for at alt skal gå etter planen. Ta med notatblokk, gå gjennom hagen og skriv ned det du trenger å gjøre noe med.
Skriv ned både store og små ting, og når du eventuelt må ta fatt på dem. Det kan være alt fra reparasjoner, til busker som må flyttes eller beskjæres. Se etter om bærbusker står langt nok fra større trær til at de får sol midt på dagen, selv om solen står lavt på himmelen. Dersom du eier trærne som skygger, kan du beskjære dem, hvis ikke bør du flytte buskene så snart du kan grave i jorden. For oss som har en kort sesong, kan slike endringer være det som skal til for at frukt og bær klarer å bli modne.
En av de viktigste tingene vi noterer oss på slike runder er hvor vinteren gjør størst skade, og hvilke tiltak vi kan gjøre for å minimere disse skadene. Hos oss er det brøytebilen som gjør aller størst skade hvert år, og noen busker og trær må enten støttes opp eller flyttes. Sand og salt fra veien er heller ikke bra. Hold kjøkkenhagen din så langt unna veien som du kan, eller sett opp skjerming. Er veien mot sør, bør skjermingen være gjennomsiktig.
Et annet problem er at vannet fra snøsmeltingen ikke drenerer godt nok på steder vi har måttet grave dypt. Dette så vi i lang tid etter at vi hadde gravd ned rørene til renseanlegget. Nå prøver vi å grave så lite og sjelden som overhodet mulig. Alt som minner om pløying ødelegger jordstrukturen og jordens evne til å drenere og holde på vann.
Bli kjent med hagens mikroklima
Noen planter har ikke klart seg over vinteren. Skriv ned hvilke planter det var, og hvor de sto. Var de utsatt for sterk vind? Sto de i en mulig kuldegrop, eller ble det for vått da snøen begynte å smelte? Slike små forskjeller kalles mikroklima. Det tar litt tid å bli kjent med de ulike mikroklima i din hage. Til og med om din hage består av potter i vinduskarmene. Forskjellige rom har ulik temperatur og tilgang på sol. Slik er det også i en hage utendørs.
Ikke gi opp, selv om det går litt galt av og til. Etter hvert som du blir kjent med hagens mikroklima, vil det bli lettere å finne steder der de ulike plantene vil kunne trives. Kanskje kan du bytte til en mer herdig sort? Eller du kan la noen planter overvintre et annet sted? Det viktigste er at du registrerer hva som fungerer og hva som ikke går så godt. Det er fort gjort å glemme når sommeren kommer og hagen igjen er lun og innbydende.
Noen planter trenger litt ekstra omsorg
Noen trær og busker kan ha blitt veldig bøyd av den tunge snøen. Dersom grener fremdeles tynges ned, eller har frosset fast, løsner jeg disse forsiktig. Klarer ikke grenene å sprette tilbake slik de var, kan de få litt støtte. Yngre grener kan bøyes mer enn eldre. Vær varsom og rett ut grenene stegvis om du må. Det vil også hjelpe etter hvert som sevjen stiger opp fra røttene og grenene får spensten tilbake.
Inntil sørveggen på låven vokser vår veldig herdige drueplante. Den tåler kalde, kalde vintre, men den trenger litt hjelp hvis den skal komme i gang tidlig nok til å gi modne druer i løpet av sesongen. Jeg begynner å vanne drueplanten i april, men holder godt øye med den. Hvis jeg ser antydning til bladknoper, må jeg dekke den til mot nattefrost om kvelden. Frost ødelegger alle blad og blomsterknoper på drueplanter.
Kjøkkenhageskolen – kalender
Velkommen til kjøkkenhageskolen.
- Januar – Planlegge kjøkkenhagen
- Februar – Forberedelser
- Mars – Så forkulturer innendørs
- April – Forberede hagen utendørs
- Mai – Så på friland
- Juni – Plante ut i hagen
- Juli – Vanning, luking og første smaksprøve
- August – Høste i hagen
- September – Lagring og konservering
- Oktober – Gjør hagen vinterklar
- November – Vedlikehold og en sesong ryddes bort
- Desember – Mat fra eget forråd
Thanks for your interest, maybe you would like to read something else?
What about one of our last posts? You can also scroll through all our posts.
Bottle feeding baby lambs
Noe av det jeg liker best om våren er flaskefôring av tåtelam. Det er en vidunderlig mulighet til å …
Kalvetrening
Det er noe helt eget, når en liten kalv kommer til verden. Helt nyfødt og klar til å lære. Det er nå…
Hvert egg er en skatt
Nå skal du få se noe kult. Jeg vil gjerne vise deg noen av de flotte eggene som legges her på Småbru…
April – Forberede hagen utendørs
April er en nydelig tid å være i hagen her på Småbruket Gård. Våren har enda ikke funnet sitt fulle …