Noe av det jeg liker best om våren er flaskefôring av tåtelam. Det er en vidunderlig mulighet til å nærme seg dyr som ellers er ganske sky for mennesker. Når du flaskefôrer tåtelam tror de små lammene at du er deres mamma og de små nøstene knytter seg til deg på en helt unik måte.
Selv om flaskefôring ser idyllisk og enkelt ut, er det veldig viktig at du vet hva du gjør. Det er særlig om våren, når liv spretter ut overalt, at man blir minnet på hvor skjørt livet egentlig er. Derfor er det viktig at du setter deg godt inn i hva et slikt ansvar innebærer før du skaffer dine egne tåtelam. Husk at sauer er flokkdyr, allerede fra starten. Skaff deg alltid minst to tåtelam.
Råmelk er livsviktig
Fra naturens side er melk og gress alt som skal til for at et lam skal vokse opp til å bli en voksen, frisk sau. Den aller første melken, den såkalte råmelken, inneholder livsviktige næringsstoffer for at lammet skal få riktig utvikling. Noe av det aller viktigste med råmelken er at den gir lammene tilgang på antistoffer fra morens immunforsvar. Lammene blir født helt uten egne antistoffer og må derfor drikke ca. 1 liter råmelk første døgnet for å få nok antistoffer til å vare frem til lammene har produsert nok antistoffer selv.
Råmelk inneholder også helt nødvendige vitaminer og veksthormoner som bidrar til lammenes utvikling, og modning av fordøyelsessystemet. Dersom et lam ikke har klart å få i seg nok råmelk før det tas fra moren, er det livsviktig at vi sørger for å gi nok råmelk med flaske. Har du ikke egne sauer, men får dine lam fra en sauebonde, vil han eller hun fortelle deg hva du skal gjøre ved flaskefôring av tåtelam i et slikt tilfelle. Og dersom du har egne sauer og får tåtelam for første gang, da bør du søke råd hos en flink sauebonde. En god start betyr alt.
Melken endrer seg etter lammets behov
Søyas melk endrer seg med lammenes behov. Etter de første par dagene endrer søyas melk seg og blir mer hvit og tilpasset at de små lammene raskt skal vokse seg sterke og være i stand til å løpe. Lam som ikke må passe seg for rovdyr får ut denne ekstra energien med de karakteristiske sprettene man ofte ser om våren. Sauemelk har faktisk dobbelt så høyt fettinnhold som kumelk, og om lag 50 % høyere proteininnhold. I naturen lærer de nysgjerrige små lammene snart å spise gress ved å herme etter sin mor.
Hvordan skal man best legge forholdene til rette for at de små vokser seg store og sunne, uten en mor til å passe på?
Forberedelser
Det er mange ulike grunner til at man skaffer seg tåtelam, og man kan også ha ulike mål med flaskefôring av tåtelam. Jeg går ut fra at du som leser dette ikke har planer om å drive stordrift, eller et ønske om å få lammene dine store nok til å rekke sommerens grillsesong. Dette innlegget er skrevet for deg som ønsker å følge et par tåtelam gjennom sesongen, og kanskje til og med beholde de etter hvert voksne sauene.
Først må de små lammene ha en plass å bo. Det er viktig at det er et tørt og trekkfritt sted, gjerne med plass til hopp og sprett. Det er fint om det er godt med lys om dagen, og mulighet til å ha det mørkt om natten. Helt små tåtelam kan være utsatt for rovdyr, så pass på å beskytte dem for slike. Naboens hund er også et rovdyr, så pass på at lammet er beskyttet for rovdyr vi normalt ikke anser som farlige. Selv om naboens hund kan være snill som bare det, så vil det føre til unødvendig stress for de små.
Nødvendig utstyr
Det meste av annet utstyr kan man lage til av ting man finner i og rundt huset. Invester likevel i minst to gode tåtesmokker til flaskefôring av tåtelam. Det finnes smokker som kan monteres på en vanlig brusflaske, og man kan få kjøpt egne tåteflasker til lam. Selv bruker jeg mest vanlige tåteflasker, laget for menneskebarn, til lammene den første tiden. Tåtesmokken på disse holder fasongen bedre og det blir ikke like mye søl når lammet skal lære seg å drikke fra flaske.
Husk på å ha en tåtesmokk i reserve. Dersom en smokk går i stykker på lørdag kveld, så må lammene uansett ha mat før mandag morgen. Om krisen allikevel skulle oppstå, så finnes det en nødløsning: Fyll melk i en skål med plass til hånden din. La lammet suge på lillefingeren din imens du fører lammets munn ned til melken. Med litt hell vil lammet klare å få i seg maten.
lam som vokser opp rundt mennesker
En dame jeg kjenner, har tåtelammene sine med inn i huset når de ikke har lyst til å være «alene» sammen med saueflokken. Da bruker hun bleie på dem, slike som man kan kjøpe på dagligvarehandelen. Hun anbefaler bleier i størrelse 1 eller 2, og rikelig med våtservietter. Når man lever så tett på sitt lille tåtelam, får man virkelig en lojal (og bortskjemt) liten venn som følger med overalt. OVERALT!
Etter hvert som slike lam vokser til er det godt å ha en saueflokk lammet kan gjerdes inne med. La lammene bli kjent med flokken fra de er ganske små. Hvis ikke risikerer du å få et par sauer som dilter etter deg hele tiden, hvor enn du går. Og siden sauer er flokkdyr, og du er flokken, så kan dette fort bli en livslang affære. Og ikke glem at de vil være med OVERALT!
Når lammene blir større trenger de en plass å beite utendørs, aller helst med andre sauevenner. Og spesielt dersom du skal beholde dine tåtelam selv, bør du skaffe deg en liten flokk. Uansett må du ha minst to lam. Du bør også ha tenkt nøye over hva som venter dine tåtelam i slutten av sesongen, når kulda setter inn…
Melkeerstatning
Du får vanligvis kjøpt melkeerstatningspulver til flaskefôring av tåtelam i butikker som selger kraftfôr til større husdyr. Det er mange ulike merker og typer av pulver å velge mellom. Den største forskjellen er nok om melkepulveret er syrnet eller ikke. Søyas melk er ikke sur. Syrnet melk er derfor mer aktuell til stordrift og krever en del kunnskap for å bruke riktig. Bruk vanlig (søt) melkeerstatning i pulverform, som du blander med vann, til dine tåtelam.
Kjøp melkeerstatningspulver spesiallaget for sau. Før brukte man melkeerstatning til kalv, da med et annet blandingsforhold. Men som du husker fra kapittelet om at melken endrer seg etter lammets behov, så vil det ikke kunne bli helt optimalt siden fettinnholdet er dobbelt og proteininnholdet er bare 50 % mer. Vanligvis beregner man å bruke en halv sekk melkeerstatningspulver for lam, per tåtelam.
Hvordan fôre med melkeerstatning?
Når du har funnet ditt melkeerstatningspulver, er det viktig at du følger blandingsforholdet nøye. Ikke prøv å blande det ut med for mye vann for å drøye pulveret. Ha gjerne et litermål og en digital vekt lett tilgjengelig når du skal blande melken, På noen melkeerstatninger er alle ingrediensene oppgitt i desiliter, slik at du kan klare deg med kun et litermål.
Det er også viktig at melken holder riktig temperatur. For kald melk kan gi fordøyelsesproblemer, og for varm melk kan føre til at lammet brenner seg. Gjør det til en vane å sjekke om melken holder kroppstemperatur. Dette kan du gjøre ved å dryppe noen dråper av vannet på håndleddet ditt før du blander det med pulveret. Det skal kjennes behagelig varmt. Innen du er ferdig med å blande melken vil temperaturen synke og da være ganske riktig. Men sjekk igjen før du gir melken til lammet, for sikkerhetsskyld.
Husk at du må holde alt utstyret rent. Vask flaker og smokker mellom hvert måltid.
Hvor mye skal lammet spise?
Ved flaskefôring av tåtelam vil du snart lære å beregne hvor mye melk du skal blande for hvert måltid. Lammet vil nok drikke 1 til 1,5 liter melk i døgnet, fordelt på 4 til 6 måltider om dagen, den første tiden. De er aller mest sultne til frokost og jeg blander alltid litt ekstra til dette første måltidet. Melk som ikke blir drukket, oppbevares kjølig og kan varmes opp, eller blandes inn i melken ved neste måltid.
Det er viktig at lammene står og drikker slik de ville gjort om det drakk melk fra morens jur. Lammet må også suge i seg melken. Dette er for å sikre at melken ikke havner i vommen. En god tåtesmokk uten for stor åpning og riktig temperatur er også viktig for at lammet skal drikke riktig. La lammet drikke lite og ofte. Du må aldri tvinge det til å drikke.
Når lammene veier 15-18 kg, og er godt vant med å spise kraftfôr, trenger du ikke lengre gi lammene melk. Du kan da begynne en gradvis nedtrapping av melken. Gi mindre melk og færre ganger i løpet av døgnet, til det er naturlig å slutte helt.
Tåtelam på Småbruket Gård
Flaskefôring av tåtelam
Noe av det jeg liker best om våren er flaskefôring av tåtelam. Det er en vidunderlig mulighet til å …
Omsorg for tåtelam
De første tåtelammene kom til Småbruket Gård allerede i 2005. Da ble det kjøpt inn to til fire lam h…
Tåtelam – Hvordan det hele begynte
Tiden var kommet for å undersøke muligheten for å kjøpe et par tåtelam. Tåtelam er de lammene som av…
Takk for din interesse, kanskje du vil lese noe annet?
Hva med en av våre siste innlegg? Du kan også bla igjennom alle innleggene.
Flaskefôring av tåtelam
Noe av det jeg liker best om våren er flaskefôring av tåtelam. Det er en vidunderlig mulighet til å …
Kalvetrening
Det er noe helt eget, når en liten kalv kommer til verden. Helt nyfødt og klar til å lære. Det er nå…
Hvert egg er en skatt
Nå skal du få se noe kult. Jeg vil gjerne vise deg noen av de flotte eggene som legges her på Småbru…
April – Forberede hagen utendørs
April er en nydelig tid å være i hagen her på Småbruket Gård. Våren har enda ikke funnet sitt fulle …