Hopp til innholdet
Hjem » Blogg » Jordbærdrops til jul

Jordbærdrops til jul

Jordbærdrops i krukke. Foto: Harald Ole Hansen

En av forberedelsene vi gjør før julen ringes inn er å lage drops. Det er en kjekk tradisjon og siden det er så søtt og godt, er det best om vi bare lager dem til jul. Det er dessuten en fin gave å gi bort til venner og familie. Som regel lager vi både Polkagriser og Kongen av Danmark, men favoritten det er jordbærdrops!

Det er ikke så vanskelig å lage drops, så lenge man forbereder seg godt og sørger for å ha det nødvendige utstyret i nærheten når man skal til med den varme dropsmassen. Jeg legger alltid klar det jeg trenger allerede før jeg varmer ovnen. Og så har jeg en liten huskeliste med gode råd jeg skriver ned hver gang jeg lager drops, og ser hva som kan forbedres. Etterhvert har jeg fått en veldig god rutine på det hele. Les gjennom hele oppskriften før du går i gang.

Oppskrift

Utstyr

  • Tykkbunnet gryte med lokk. Glasslokk er best.
  • Kjøkkenvekt.
  • Termometer som går opp til 200 grader Celsius.
  • Strategisk plasserte gryteundelag.
  • Skål og pensel til olje.
  • Silikonmatte, gjerne med oppkant.
  • Håndkle til å legge under silikonmatten.
  • Minst to deigskraper som tåler høy varme.
  • Pipetter eller sprøyter til å måle opp farge og smak.
  • To gode sakser.
  • Minst én god hjelper.
  • Liten sikt og en skål til melis.
  • Glasskrukker med lokk.
  • Hansker nok til alle. Jeg bruker tynne bomullshansker kjøpt på apoteket under to lag rene oppvaskhansker. Det er også mulig å bruke andre kombinasjoner, men husk flere lag. Dette blir varmt!

Ingredienser

  • 1 dl vann
  • 450 g vanlig sukker
  • 125 g druesukker/dextrose
  • Olje (Jeg bruker rapsolje)
  • 2 ts sitronsyre
  • 1,5 ml (30 dråper) rødbetfarge
  • 2 ml (40 dråper) jordbæraroma
  • Melis til å drysse dropsene med

Fremgangsmåte

  1. Begynn med å gjøre klart alt utstyret for selve dropslagingen. Der du skal lage dropsene bør du legge ut et håndkle under silikonmatten for å beskytte benkeplaten. Legg også klar et gryteunderlag, deigskraper, sakser, en pensel og en skål med olje. Ha hanskene slik at de er lette å få på seg.
  2. Mål gjerne opp smakstilsetninger og farge og legg det klart på en asjett. Sikt sitronsyren for å unngå klumper.
  3. Smør raust olje på silikonmatten, deigskrapene og saksene.
  4. Finn frem gryte, enda et gryteunderlag og termometer, og mål opp alle ingrediensene til sukkerblandingen. Altså vann, sukker og druesukker.
  5. Når du skal lage sukkerblandingen heller du først vann i gryten. Deretter sukker og til slutt druesukker. Du skal ikke røre i gryten!
  6. La massen koke under lokk i 1-2 minutter. Etter det tas lokket av og massen kokes videre mens du hele tiden holder øye med temperaturen. Den bør være mellom 157 og 165 grader. 162 grader er helt perfekt! Pass på når det nærmer seg, temperaturen kan øke selv etter at du tar gryten av platen og om det blir for varmt smaker det brent.
  7. Når dropsmassen har nådd riktig temperatur skal massen helles ut på den oljede silikonmatten. Ta på hanskene før du gjør dette.
  8. Ha oljede deigskraper klar og bruk dem til å holde massen innenfor matten. Etter ca. 1 minutt kan du drysse på sitronsyren. Vend dropsmassen raskt innover mot midten slik at varmen smelter pulveret. Tilsett så fargen og fortsett å vende dropsmassen inn mot midten slik at den blander seg godt og ikke stivner. Smør mer olje på redskapene ved behov.
  9. Lag en liten grop i dropsmassen og tilsett aroma. Fortsett å blande.
  10. Når dropsmassen har fått kjølt seg nok til at du kan ta på den med hanskene, er det på tide å dele opp dropsen. Strekk dropsen og klipp med saks. Nå som de begynner å stivne gjelder det å arbeide raskt. Pass på at dropbitene ikke samler seg for da vil de feste seg i hverandre.
  11. Hell dropsen i en skål med melis, litt om gangen, og la dem bli dekket med melis før du sikter bort det overflødige og legger de ferdige dropsene i tette glasskrukker.
Jordbærdrops
Jordbærdrops. Foto: Harald Ole Hansen

Takk for din interesse, kanskje du vil lese noe annet?

Hva med en av våre siste innlegg? Du kan også bla igjennom alle innleggene.

Fôring med flaske

Flaskefôring av tåtelam

Noe av det jeg liker best om våren er flaskefôring av tåtelam. Det er en vidunderlig mulighet til å …

Gabrielle med rød grime

Kalvetrening

Det er noe helt eget, når en liten kalv kommer til verden. Helt nyfødt og klar til å lære. Det er nå…

Hvert egg er en skatt

Hvert egg er en skatt

Nå skal du få se noe kult. Jeg vil gjerne vise deg noen av de flotte eggene som legges her på Småbru…

Roald raker løv.

April – Forberede hagen utendørs

April er en nydelig tid å være i hagen her på Småbruket Gård. Våren har enda ikke funnet sitt fulle …

nb_NO