Det er noe helt eget, når en liten kalv kommer til verden. Helt nyfødt og klar til å lære. Det er nå det er viktig å begynne med kalvetrening. Og kalver lærer veldig fort! Noen ting kan kalven fra før. Den vet at den må lære å gå, og at den må drikke melk. Den vet hvem som er mamma og at mamma vet alt. Hvis mamma er redd, da må man løpe. Hvis mamma er trygg, da er det greit.
Instinktivt ligger det generasjoner av erfaring i kalven. Men er du heldig og har en ku som er trygg på deg, da er mye av kalvetreningen allerede gjort. «Hvis mamma stoler på deg, da er du ikke farlig.» Dette er et veldig godt utgangspunkt og det er viktig å bevare denne tilliten fra kalven. Alt kalvetrening du gjør de fra de første dagene, vil kalven din lett bli vant med. Benytt anledningen til å bygge en god kommunikasjon med den lille. Kalven vil veldig snart bli ganske stor, og da er det viktig å ha et godt grunnlag for samarbeid.
Vår lille superhelt, kalven Gabrielle
25. mars ble den vesle kalven, Gabrielle, født. Gabrielle er datter av Ingeborg og Nils, våre to små dexter-fe. Du kan bare tenke deg hvor liten hun var! Nå, en måned senere, har Gabrielle aldri vært så stor og selvstendig. Gabrielle kan alt, og viser oss stadig hvor flink hun er. Hun kan løpe, hoppe, sparke og plutselig løpe baklengs. Hun har rett og slet blitt vår lille superhelt. Raskere enn sin egen skygge!
Det var kjekt at så mange av dere lesere likte nyhetsbrevet med bilder av det vesle nurket. Dessverre fikk jeg ikke med meg fødselen, så på de første bildene er hun noen timer gammel. Da jeg kom ut i stallen denne marsmorgenen sto Nils og Ingeborg side om side, og så på det vesle mirakelet som hadde hendt. Gabrielle lå foran dem, liten og ny-slikket, men fremdeles litt våt. Nils dristet seg til å slikke litt mer på pelsen til den lille, men jeg så at det var nødvendig med noe mer puss og stell.
Du må være litt forsiktig, når du skal hjelpe en ku som nettopp har fått kalv. Jeg så hele tiden etter tegn fra Ingeborg om det jeg gjorde var tillat, eller om hun prøvde å vise at hun ikke vil ha meg der. Heldigvis syntes Ingeborg at det var helt greit at jeg kom inn i båsen for å se til kalven. Hun sto og så på alt jeg gjorde med hevet hode og oppmerksomme ører. Gabrielle var så liten at jeg kunne pakke henne inn i håndklær og ha henne på fanget. Ingeborg kom til for å snuse på sin lille datter og sjekke at jeg tørket henne godt.
Nå er tiden for å begynne med kalvetrening
Den beste investeringen du kan gjøre, er å begynne med kalvetrening så fort kuen lar deg håndtere kalven. Uansett hvilken fremtid den lille har, så vil du ha glede av at kalven er vant til å leies, stå bundet og bli berørt av mennesker. Alt dette blir mye vanskeligere når kalven har blitt stor. Kalver blir lett slitne så du må aldri overdrive treningen. To til fem minutter kalvetrening annenhver dag, kan spare veldig mye tid og krefter senere.
Vær alltid rolig rundt kalven
Vær rolig rundt kalven. Bruk minuttene til å ta av og på en grime. Stryk kalven over hele kroppen. Kikk inn i munn og ører, og løft på halen. Det er utrolig nyttig å lære kalven å løfte beina for beskjæring. Vær litt tålmodig med frembeina, da kalver gjerne prøver å legge seg ned når noen løfter frembeina deres. Støtt kalven, og snart vil den klare å holde seg oppe på tre bein. Hold beina litt lengre for hver gang, men husk at du må vente med å sette ned beinet til kalven står pent.
Stopp mens leken er god
Etter hvert kan du begynne å leie kalven med et leietau, og lære den å stå bundet. Aldri gå fra en bundet kalv. Stå i nærheten helt i starten, eller ved siden av den. Når kalven klarer å stå fint, kan du bevege deg litt rundt, innenfor kalvens synsfelt. Avslutt alle treningsøkter når ting går bra. Det er mye bedre å ha en god økt på to minutter enn å holde på tre minutter til, og ende det hele med frustrasjon.
Er det en liten kvigekalv, som senere skal melkes, bør en del av kalvetreningen være å gjøre henne vant til at spenene blir berørt. En rolig ku er så mye tryggere å håndtere. Du vil oppleve at hun lettere slipper melken ned, når tiden er inne for melking. Og blir hun trygg på deg, vil hun kunne komme til deg dersom hun har vanskeligheter.
Å trene byttedyr
Alle byttedyr er utrolig vare for press og stress. Instinktene forteller dem at de må være klare til å løpe, dersom en situasjon oppleves farlig. Det skal ikke mye til. Men når du vet at dyret vil vike unna for press, kan du benytte denne kunnskapen til å kommunisere med dyret. Kommunikasjon er en viktig del av kalvetreningen. Når jeg vil at Ingeborg skal flytte bakparten litt bort fra meg, holder det at jeg strekker ut hånden mot låret hennes. Hun viker da unna et par skritt. For at kuen din skal reagere på slike lette signaler, må du etablere en gjensidig kommunikasjon.
Språk og reaksjonsmønstre
Det finnes mange gode hestebøker om trening av, og kommunikasjon med, byttedyr. Selv om noen av signalene kuer gir, skiller seg fra hestene, og ikke alle reaksjonsmønstre er like, kan du lære mye av gode hestebøker. Til sammenlikning kan du si at hester «snakker» dansk og kuer «snakker» norsk. Om du snakker det ene eller det andre, så kan du forstå begge, selv om det kan bli noen misforståelser innimellom. Men pass opp for stanging. Dette er den største forskjellen på kuer og hester. Kuer kan finne på å stange i tilfeller der hester vanligvis ville løpt fra deg.
Det står ingenting om stanging i hestebøker. Press aldri din ku eller kalv inn i et hjørne, og ikke konfronter din ku rett forfra. Ser du en ku med senket hode, ørene lett bakover og med kalven urolig bak seg, DA MÅ DU GÅ VEKK! Stanging kan også være lek for kalven din. Det er en potensielt livsfarlig lek som du aldri må delta i. Det finnes måter å lære kalven av med stanging, men det beste, og letteste, er å aldri la den få lov til å begynne med det.
Opplevelse av fare og belønning
Når du trener kalven til å løfte beinet, oppleves det først litt farlig for den lille. Å ha et bein som sitter fast, kan bety slutten for et dyr i naturen. Instinktene forteller kalven at den må komme seg løs. Å komme seg løs er en virkelig, virkelig bra ting. Når du setter ned beinet oppleves det derfor som en belønning. Du vil at belønningen skal komme etter at kalven har vært flink og stått stille. Det tar ikke mange forsøk før kalven skjønner at den må stå stille for at beinet ikke skal sitte fast lengre.
Press, og fravær av press
For å flytte bakparten til Ingeborg fra meg, benyttet jeg meg først av hennes naturlige instinkt til å gå vekk når jeg, et rovdyr, går mot henne. Hun flytter seg til hun er trygg og så stopper hun. Eller, jeg kan gå mot henne til hun er der jeg ønsker henne, og så går jeg bakover til hun er trygg og stopper. Når denne delen av kommunikasjonen er på plass kan du gå over til lettere signaler. Neste gang kan det holde med et steg i hennes retning for å få henne fremover, og et steg tilbake for å stoppe henne. Hittil har Ingeborg og jeg kommet til at det holder å stekke ut hånden.
Fravær av press, det at jeg går tilbake, oppleves som en belønning. Det er altså ikke nødvendig å bruke godbiter når man skal trene byttedyr. Det viktigste er at du timer belønningen riktig. Vær nøy på å gi etter presset i det øyeblikket kalven gjør som du ønsker. Lykke til med kalvetreningen!
Vil du lære mer?
Hvis du vil lære mer om kalvetrening, anbefaler jeg Natural Horsemanship (2001) av Peer Werner Vogel, Sentrert Riding (2003) av Sally Swift og Kunsten å bli tam (1994) av Bergljot Børresen. Alle bøkene er skrevet på norsk. Kunsten å bli tam er en fantastisk bok, uansett hvilke dyrearter du skal bli bedre kjent med.
Takk for din interesse, kanskje du vil lese noe annet?
Hva med en av våre siste innlegg? Du kan også bla igjennom alle innleggene.
Flaskefôring av tåtelam
Noe av det jeg liker best om våren er flaskefôring av tåtelam. Det er en vidunderlig mulighet til å …
Kalvetrening
Det er noe helt eget, når en liten kalv kommer til verden. Helt nyfødt og klar til å lære. Det er nå…
Hvert egg er en skatt
Nå skal du få se noe kult. Jeg vil gjerne vise deg noen av de flotte eggene som legges her på Småbru…
April – Forberede hagen utendørs
April er en nydelig tid å være i hagen her på Småbruket Gård. Våren har enda ikke funnet sitt fulle …